Målen ingår i kultur- och fritidsnämndens ansvarsområde och har ett medborgarfokus. Målen kräver samarbete med andra nämnder samt andra aktörer i samhället. Målen är få och övergripande och underlättar för verksamheterna att skapa effekt för deras målgrupper.
Målen pekar på en utveckling, en förflyttning jämfört med idag. Målen är mätbara.
Förslag till nämndmål presenteras för nämnd den 17 oktober för ett slutligt beslut. Delmål för åren under mandatperioden ska ingå i nämndens budgetarbete. Målen kan komma att redigeras under mandatperioden.
Målen ingår i Programbudget som presenteras för KSAU 16 oktober med KFN målförslag, och för KS samt KF i november med av nämnd beslutade mål och metod för uppföljning.
Mätbarhet: Generellt kan en ökad användning/ökat antal besökare och deltagare/ av kultur- och fritidsnämndens verksamheter vara grunden för mätning av måluppfyllelsen för samtliga fyra mål. Resultatet kan sedan fördjupas genom att analysera och mäta olika delar, exempelvis olika målgrupper enligt en särskild beskrivning för varje mål. I början av 2020 behöver nämnden få ett nuläge presenterat för att kunna definiera en ambitionsnivå med delmål för året/åren framåt.
En särskild önskan finns att i mätningen inte bara ta hänsyn till de som besöker verksamheterna, utan även de som inte gör det idag. En metodik för detta får undersökas av förvaltningen.
Hantering av ärendet under sammanträdet:
Beredningen har fått i uppdrag av nämnden att med hjälp av förvaltningen se över målförslagen inför ett slutligt beslut den 17 oktober.
Beredningen för dialog med stöd av verksamhetsutvecklare omkring de fyra målförslagen, ett för varje fullmäktigemål, och svarar på kontrollfrågor för att säkerställa att målen uppfyller uppsatta kriterier.
Ett av målen ändras något (mål 1) i syfte att förtydliga en förflyttning från idag, övriga förblir samma. Önskad effekt och mätbarhet diskuteras och ett förslag till detta formuleras för varje mål.
Kommunens verksamhetsutvecklare Camilla Wallin Kupferberg föredrar ärendet.